De Aussie

De Australian Shepherd

IMG_2305
Afkomst

Verenigde Staten

Groep

Herdershonden

Hoogte

Reuen:50-57 cm; teven: 43-53 cm

Gewicht

Reuen: 13-35 kg; teven: 12-26kg

Kleur

Zwart, rood, bleu merle en red merle, met of zonder witte of roodbruine aftekeningen.

Omgang

Goed met kinderen

Goed met honden

Goed met dieren

Geschiedenis

Hoewel de naam anders doet geloven, is de Australian Shepherd een Amerikaanse creatie. Het is mogelijk dat een voorvader van het ras wel korte tijd in Australië heeft geleefd als herdershond en later naar het amerikaanse vasteland is geïmporteerd. Dit ras zou afstammen van Spaanse of Baskische herdershonden en sommigen beweren dat ook de Collie zou zijn ingekruist. Hoe het ook zij, deze harde werker heeft vele kwaliteiten. Een hond met een goed uithoudingsvermogen en gehard door de jaren heen, die uitstekend geschikt is voor het hoeden en bewaken van vee.

Karakter

De Australian Shepherd is een werklustige, onvermoeibare hond die zelfstandig kan werken. Hij heeft een evenwichtig karakter en is erg intelligent. Kan zich zeker ook berusten in een normaal gezin,zonder extreem bezig te zijn.Zijn opvoeding mag niet veel problemen met zich meebrengen daar de hond gemakkelijk leert. Maar hij heeft tijd nodig om volwassen te worden, het baasje moet veel liefde en geduld tonen tijdens de trainingen. Om in een gezin te leven moet hij goed opgevoed en sociaal zijn. Is dit zo, dan geraakt deze hond heel gehecht aan de familie en uit hij zijn onvoorwaardelijke trouw aan hen. Ook met kinderen en andere huisdieren gaat hij dan goed samen. Hij is afwachtend ten opzichte van vreemden in het begin, maar hij mag nooit angst of aggressie vertonen.

fullsizeoutput_1036
Verzorging

Het middellange haar van de Australian Shepherd dat recht tot lichtgolvend is moet regelmatig geborsteld worden om mooi in conditie te blijven. Tijdens de ruiperiode kost het wel wat meer aandacht om de losse haren te verwijderen. Stop de hond enkel in bad indien hij echt vuil is. Zorg er ook voor dat de nagels niet te lang worden door ze tijdig bij te knippen.


 
%d bloggers liken dit: